Deze maand ben ik gestart met “Vraag het maar….” De mogelijkheid om jouw vraag aan mij te stellen en één hiervan ga ik hier online anoniem plaatsen met natuurlijk een antwoord.
Vraag: Ik ben de laatste tijd steeds meer moe. Heb je tips voor mij?
Dit is natuurlijk best een lastige vraag om zo te beantwoorden, omdat ik hieruit nog niet kan afleiden of er iets speelt en er dus een verklaarbare reden voor is. Maar toch zag ik dat er meer vragen waren die betrekking hadden op vermoeidheid en besloot dus toch wat navraag te doen. Het bleek in meerdere gevallen echt te maken te hebben met de huidige situatie waarin we allemaal verkeren. Ik noem het ook wel “Corona moe…” Omdat ik mij voor kan stellen dat velen van jullie dit wel (deels) herkennen, heb ik besloten om deze vraag te gaan beantwoorden.
Antwoord
Is het zo gek dat we meer moe zijn? Ik denk echt van niet. Al ruim een jaar leven we in een wereld waarin niets meer gaat zoals we gewend zijn. Er is onzekerheid. (hoge) werkdruk, financiële onzekerheid, zorgen om naasten, rouw & gezondheidszorgen. Maar ook het steeds weer moeten aanpassen aan nieuwe maatregelen, het versoepelen of juist weer aanscherpen hiervan. En wat dacht je van de media. Ook hier is nog weinig positief nieuws te halen, maar elke dag is er toch weer iets te melden: “Aantal positief geteste mensen stijgt. Vaccin tijdelijk uit de markt vanwege bijwerkingen. Complottheorieën”. Zomaar een greep van koppen die inmiddels dagelijks voorbij komen. En dan alle meningen die er inmiddels zijn en die ook geuit worden. In het geval van de dame die deze vraag had gesteld, is er zelfs binnen het gezin al onrust hierdoor ontstaan omdat ze niet allemaal dezelfde mening delen.
We raken uitgeput
Maar wat we vaak niet realiseren is dat we door dit alles eigenlijk continue ‘aan’ staan en dat dit heel veel energie dit kost. Erik Scherder heeft hier eerder al een duidelijke uitspraak gedaan: “Het kan inderdaad zo zijn dat de afgelopen maanden ons hebben uitgeput”, zegt Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie . “Ons brein heeft emotioneel gezien een hoop te verwerken gehad.” Denk aan stress om het thuiswerken, wennen aan een nieuwe situatie, angst voor het coronavirus, paniek om een economische of gezondheidscrisis. “Dat kan ons stresssysteem uitputten”, legt Scherder uit (bron RTL nieuws).
Praktische tips
Het is niet dat Corona ineens weg is en hiermee de maatregelen, de onzekerheden en onrust. Het klinkt cliché maar goed voor jezelf zorgen, is ontzettend belangrijk. Daarom geef ik je hierbij 10 praktische tips die jou kunnen helpen.
#1. Brein | Ons brein is een ontzettend belangrijk orgaan. Het speelt een hele grote rol bij stress, burn-out & angsten. De tijd waarin je nu leeft, waarin je eigenlijk continue aanstaat en waar niets ‘normaal’ is, vraagt veel van jouw brein. Vermoeidheid, overprikkeling, frustraties, angsten, zijn enkele uitwerkingen die je misschien wel herkent. Je brein kan daarom wel wat extra ontspanning gebruiken. Gezond eten, voldoende slaap, ontspanning en beweging, zijn voorbeelden die goed zijn voor je brein.
#2. Binaural beats | Naast bovenstaande tips voor je brein, is er ook eentje die je heel makkelijk toe kunt passen. Pak je mobiel, doe oordopjes in en zet eens Binaural Beats op. Die kunnen een bepaalde gemoedstoestand oproepen. Zo kun je zoeken op beats met 0-4 hertz voor slaap. Of 4-12 herz voor ontspanning, creativiteit en stress verlaging. En het mooie is, dat je alleen het maar aan hoeft te zetten en zonder er dus echt wat voor te doen, zo toch zorgt voor ontspanning in je brein.
#3. Beweeg dagelijks | Je weet het stiekem al wel, maar blijf bewegen. Probeer echt elke dag minimaal een half uur te bewegen. Ga lekker naar buiten om te wandelen. Je krijgt even frisse lucht en je maakt endorfine aan wat je een beter & fijner gevoel geeft. Super leuke tip en hulpmiddel hierbij is de ‘Ommetje”- app.
#4. Neem pauze | Deze is en blijft ontzettend belangrijk. Of je nu thuis werkt of wel naar het werk kan, neem pauzes. Om het jezelf makkelijker te maken, plan voor je je werkdag begint je pauze momenten in en zet desnoods een timer. Zit je hele dagen achter het scherm, plan dan elk uur een 5 min. break en ga ook echt even weg achter je scherm. Plan in ieder geval 1 langere pauze (30 min) en ga dan lekker lunchen/wandelen/bewegen.
#5. Beperk het kijken naar het nieuws | Probeer maar max. 2x per dag het nieuws te kijken en dan het liefst de berichten die afkomstig zijn van betrouwbare bronnen. Zo beperk je veel negativiteit en hoeft je brein niet steeds zo hard te werken om al het nieuws te verwerken.
#6. Positiefs | Dus iets waar jij je goed bij voelt. Maak bijv. een gezonde maaltijd, help een ander of pak even een moment voor jezelf.
#7. Doe iets leuks samen | Nu we meer in huis zijn, kun je dit ook gebruiken om vaker iets leuks samen te doen. Doe samen een spel, kijk een film samen of kook samen een diner.
#8. Gun elkaar de ruimte | Want veel bij elkaar zijn, kan ook zorgen voor wat onrust of spanningen. Gun daarom jezelf en de anderen in huis (dus ook kinderen) de ruimte om even iets voor zichzelf te doen. Neem een lekkere douche of bad en doe desnoods even de deur op slot.
#9. Ben je alleen, zorg dat je je niet teveel afzondert | Probeer in contact te blijven met anderen. Bellen of beeldbellen kan dan al heel fijn zijn.
#10. Loop je echt vast, ervaar je echt stress, onrust of angst? | En…. Loop je echt vast, ervaar je stress, onrust of angst? Probeer het bespreekbaar te maken. Bij familie, vrienden, op je werk, je huisarts, coach of bij iemand waarbij je veilig voelt.
Terug