• Bericht auteur:

Iedereen heeft ze. Gedachten & overtuigingen. Vaak zijn we ons hier niet eens bewust van. Vooral gedachten komen en gaan. Daar waar we een gedachte soms nog wel kunnen opmerken, zit een overtuiging meestal diepgeworteld en vormt zich al in je kindertijd.
Als jij als kind bijv. vaak hebt gehoord dat je iets niet goed doet, dat je beter je best had kunnen doen of dat je maar een onzeker & onhandig kind bent, dan geloof je ook alles wat deze overtuiging bevestigd. Of het nu ook waar is of niet, het wordt wel jouw waarheid. Dit gebeurt onbewust en bouwt zich langzaam op.

Als jij als kind vaak hoort dat de wereld zo mooi is en vol kansen zit voor jou, zul je opgroeien met heel andere ideeën & gedachten. En dus ook andere overtuigingen vormen.

Nu klinkt dit alsof ouders/gezin/opvoeders je dus heel bewust bepaalde overtuigingen aan leren, maar dit is echt niet zo. Ook zij zijn opgegroeid met bepaalde normen & waarden. Die uiteindelijk ook van invloed zijn op hun overtuigingen.

Normen en waarden
Stel dat jouw moeder uit een gezin komt waar “laten we gezellig houden” en “je moet wel altijd eerlijk zijn” belangrijke normen en waarden waren. Helemaal niets mis mee. Zijn denk ik zelfs veelvoorkomend. Maar naarmate ze ouder wordt, zit ze op een gegeven moment met het gezin aan tafel en jouw oom zegt iets tegen jouw moeder waar ze het niet mee eens is. Hierop komt de gedachte: “ik moet wel eerlijk zijn”, dus ze geeft eerlijk aan tegen haar broer dat ze het hier niet mee eens is. Haar broer schiet in de verdediging waarop de ouders zeggen “jongens, laten we het wel gezellig houden” en jullie zwijgen beide. En zo kan onbewust de overtuiging ontstaan dat je beter niets kunt zeggen om het gezellig te houden. En uiteindelijk conflict mijdend gaat worden.

Dus twee hele mooie normen & waarden, en alle goede bedoelingen kunnen dus tot bijzondere overtuigingen leiden.
Dat wat je als kind leert en alles wat je in je jeugd meemaakt, hebben dus invloed op je overtuigingen. En deze kunnen ons op latere leeftijd gaan belemmeren. Als we het eerste voorbeeld hierboven gebruiken, kun je overtuigingen vormen als:

• Ik mag geen fouten maken
• Ik ben niet goed genoeg
• Ik moet perfect zijn
• Ik ben het niet waard
• Ik ben bang om te falen

Belemmerende overtuigingen
Als je deze zo leest, denk ik dat je je wel kunt voorstellen dat dit heel belemmerende overtuigingen zijn.
Maar zijn ze ook ook echt waar? Om even een voorbeeld te geven; als het buiten somber & grijs is, denk jij dan “Jak, wat een rotdag”? Feitelijk is dit niet waar. Het is alleen wat donkerder buiten, maar wil niet zeggen dat het dus een rotdag is. Toch zul je dit wel zo ervaren omdat dit jouw overtuiging is. Hoe fijn zou het dan kunnen zijn, dat dit gewoon een dag is die buiten wat donkerder is maar dat je wel gewoon een goede & gezellige dag kunt hebben?

Bewustwording

Dit begint allemaal met bewustwording. Want nogmaals dit zit zo diepgeworteld dat je je hier niet eens van bewust bent.
En het hoeft dus ook echt niet alleen maar negatief te zijn. Maar mensen die last hebben van belemmerende gedachten & overtuigingen, zijn vaak ook de mensen die klachten hebben en niet lekker in hun vel zitten.

Herken jij je hierin? En zou jij hier graag meer bewust van willen worden? Neem gerust eens contact met me op. In een vrijblijvend kennismakingsgesprek kunnen we samen kijken of ik misschien iets voor jou kan betekenen.