• Bericht auteur:

En toen was het alweer december! De maand die bekend staat als de mooiste maand van het jaar! De maand waarin we terugkijken op het afgelopen jaar en stiekem ook alvast vooruit kijken naar het nieuwe jaar. De maand waarin ook vaak de ‘goede voornemens’ weer worden bedacht. De maand waarin de mooie & gezellige feestdagen vallen. De maand waarin we veel mogen genieten.

Maar voor velen onder ons ook de maand die in het teken staat van stress. Soms zelfs veel stress. Het is een maand waarin veel feestdagen vallen. Sinterklaas, Kerst, Oud & Nieuw. Allemaal hartstikke leuk natuurlijk, maar tegelijk zorgt dit voor stress. Wat gaan we vieren? Waar gaan we het vieren? Met wie gaan we het vieren? Wat trekken we aan? Heb ik wel genoeg cadeautjes voor de kinderen? Redden we het financieel wel? Oh en wat zal ik maken? Het moet allemaal wel perfect zijn natuurlijk. En wanneer doe ik de boodschappen?

En dan hebben we het nog niet eens over de drukte op het werk. Eindejaar afsluitingen komen er aan, dus we moeten nog flink aan de bak. Laatste facturen moeten de deur uit en klanten moeten misschien nog een keer extra bezocht worden. De laatste projecten moeten afgerond worden en nieuwe projecten moeten natuurlijk alweer op de agenda staan. Kerstborrels worden georganiseerd en die vallen natuurlijk net weer op de avond dat je zoon/dochter een kerstfeest heeft op school. Agenda’s lopen over en ondertussen denken we nog dat dit toch ‘the most wonderfull time off the year’ zou moeten zijn. Je voelt je schuldig dat je dit niet zo ervaart en dat zorgt voor nog meer stress.

Ook is december vaak de maand waarin emoties vaker opspelen. Vooral rond Kerst en Oud & Nieuw staan we meer stil bij nieuw leven; de eerste Kerst van een baby. Maar ook misschien iemands laatste Kerst. We missen de mensen nog een beetje meer die er niet meer zijn en koesteren de mensen die er nog wel zijn.

Niet raar dat dit alles zorgt voor meer spanning & stress. Vandaar ook deze quote: “ I’ve been searching for ways to heal myself, and I’ve found that kindness is the best way ”. Wees deze maand eens wat liever voor jezelf. De maand is al beladen genoeg van zichzelf. Durf daarom soms even stil te staan en haal gewoon even adem. Probeer die mooie momentjes eens echt te zien, die kunnen helpen bij alle spanning die je al voelt. Door soms even stil te staan, kun je ze misschien zien. De lach op het gezicht van je kind als hij/zij de cadeautjes van Sint ziet staan. De liefdevolle blik van je partner. Hoe gezellig je huis er uit ziet met de kerstboom en kaarsjes. En gun jezelf ook ruimte voor de emoties die er zijn. Het is ok om te voelen. Wat dit ook is, het is ok. Verdriet, angst, blijheid, boosheid, teleurstelling… Hier tegen vechten kost energie. En weet dat je niet de enige bent die de maand december niet alleen maar ervaart als de mooiste maand van het jaar.