• Bericht auteur:

“When you say ‘yes’ to others, make sure you are not saying ‘no’ to yourself”

Onlangs las ik een eerder geschreven blog terug en ik realiseerde me dat dit voor heel veel mensen zo moeilijk is. ‘Nee’ zeggen. Voor mij is bovenstaande uitspraak van Paulo Coelho zo waar, maar in alle eerlijkheid heeft het bij mij ook echt wel even geduurd voordat ik realiseerde dat dit werkelijk ook zo is.

Nee zeggen
Je bent bang om iemand te kwetsen of teleur te stellen. Je wilt zo graag aardig gevonden worden door een ander. Redenen die ik hoor waarom ‘nee’ zeggen eigenlijk geen optie is. Maar ook reacties als: “Dat doe je toch niet”. “Dat is egoïstisch”. Maar is dat wel waar? Is het nu niet dat je het zo graag goed wilt doen voor een ander maar dat dit ten koste gaat van jezelf. Als je altijd maar ‘ja’ zegt tegen een ander, is dit wel goed voor jou?

Eerlijk
Heel eerlijk! Wil jij dit eigenlijk altijd wel? Word jij hier wel blij van? Zou je stiekem niet eens heel graag nee zeggen? Ik denk van wel. Maar ja, dan komen al je gedachten & overtuigingen weer opspelen, die er dan toch voor zorgen dat je geen nee zegt. En je niet luistert naar jezelf en je weer jouw grenzen overgaat.

“ Hoe meer je luistert naar de ander, hoe minder je naar jezelf kunt luisteren…
Terwijl die eigenlijk alles al weet diep van binnen. ”

Goed voor jezelf zorgen
Als je goed voor jezelf zorgt, ben je dan ook niet veel beter in staat om er ook echt voor de ander te zijn? En dat bij goed voor jezelf zorgen, dus ook hoort dat je durft & leert te luisteren naar jezelf? Dat je jouw grenzen aan kan voelen?

Ook ik kan nu heel eerlijk zeggen, dan dit echt belangrijk is. Door mijn eigen burn-out jaren geleden, mezelf te laten coachen waarin ik ook echt geconfronteerd werd met mezelf heb ik wel geleerd beter naar mezelf te luisteren. Meer mezelf te zijn. Ik weet nu hoe fijn het is om naar jezelf te kunnen luisteren en niet meer zo bang te zijn om anderen te kwetsen of teleur te stellen. Want degene die ik het meest (en vaak) teleurstelde was ik dus zelf. Ik heb nu meer energie, ben rustiger in mijn hoofd, kan beter beslissingen nemen die goed voor mij zijn en geniet meer als ik iets met of voor een ander kan doen.

En waar ik nu zo blij van word, is dat ik jou ook kan helpen om te leren luisteren naar jezelf. Zodat ook jij echt jezelf kunt zijn. Ben je nieuwsgierig geworden, neemt dan gerust contact met mij op en ervaar het zelf.

“ Als je al moeilijk naar jezelf luistert, hoe denk je dan dat je luistert naar anderen? “