• Bericht auteur:

Stress kan zich op diverse manieren uiten en zijn onder te verdelen in drie categorieën:
◦ Lichamelijk
◦ Gedrag
◦ Psychisch/emotioneel

In dit bericht gaat het om de lichamelijke signalen (onderaan dit bericht staat een afbeelding met voorbeelden van lichamelijke signalen). Wist jij bijvoorbeeld dat het best veel voorkomt dat je lichamelijke klachten kunt hebben zonder dat je echt kunt benoemen waar dit door komt? Dat deze klachten vaak veroorzaakt worden door stress? Maar dat het bijzondere ook weer is dat ze zo mild kunnen zijn, dat je het amper opmerkt. Dat je dus misschien wel stress hebt, maar dit niet eens op kunt merken. Het kan ook zijn dat de klachten zo aanwezig zijn, dat het je juist wel belemmert in je dagelijks leven maar dat je zelf niet weet dat stress de oorzaak is.

Ik heb zelf ook al eerder wat geschreven over hoe de opbouw van stressklachten bij mij is vergaan. Dat de opbouw langzaam ging waardoor ik zelf niet eens doorhad hoeveel klachten ik al had. En dat mijn burn-out echt niet kwam door een paar signalen. Over het algemeen kun je zeggen, hoe meer klachten je hebt (lichamelijk, psychisch/emotioneel & gedrag) des te groter de kans dat je last hebt van stress. Om je een beetje een idee te geven hoe makkelijk het is om signalen te negeren/niet op te merken, het volgende voorbeeld:

Misschien merk je wel dat je wat slechter slaapt, maar het is ook heel druk op het werk, dus dan is het ook niet zo gek dat je wat slechter slaapt. Vervolgens krijg je vaker hoofdpijn en kun je dit voor jezelf weer verklaren door het slechtere slapen. Je krijgt een korter lontje, maar ook dit is natuurlijk begrijpelijk als je slechter slaapt en vaker hoofdpijn hebt…. En zo negeer je dus als het ware signalen die dus echt wel gelinkt kunnen zijn aan stress. En kun je dus een hele lange tijd, veel signalen als het ware negeren totdat het niet meer lukt om ze te negeren en je dus echt te ver bent gegaan.

Dus daarom wil ik je op de hoogte brengen van alles signalen die er kunnen zijn. Niet om je bang te maken, maar juist om je bewuster te maken. Dat je weet dat een beetje stress helemaal niet erg is, maar dat je misschien wel beter in staat bent om op te merken dat je misschien wel heel veel signalen herkent.

Mocht je vragen hebben, of herken je misschien wel signalen en wil je weten wat dit kan betekenen? Neem gerust contact met me op en misschien kan ik je wel geruststellen of verder helpen.