• Bericht auteur:

Ik zag deze quote voorbij komen en ik vond dat deze heel mooi en positief omschrijft hoe het leven vaak verloopt.

“An arrow can only be shot by pulling it backward. When life is dragging you back with difficulties, it means it’s going to launch you into something great”

Als ik er zo over nadenk, klopt deze voor mij persoonlijk wel. De momenten waarop ik echt mooie stappen heb gemaakt, gingen vaak gepaard met moeilijkere momenten vooraf. Het lijkt wel alsof we het soms nodig hebben om eerst iets lastigs/moeilijks te doorstaan om er juist beter/sterker weer uit te komen.

Soms zijn het kleine moeilijkheden, soms ook groot. Probeer eens terug te denken aan iets wat jezelf hebt meegemaakt. Een periode die moeilijk was of uitdagend en hoe je hier uit bent gekomen. Weet jij wat je hieruit hebt geleerd?

In mijn leven heb ik voor vele uitdagingen gestaan. Uitdagingen waar ik soms met moeite mee om kon gaan. Het verlies van mijn lieve mama, een zware burn-out,  insomnia (slapeloosheid), (chronisch) migraine en zo kan ik er nog wel meer opnoemen. Maar toch als ik eerlijk ben, ben ik door elke uitdaging wel sterker geworden. Heb ik mezelf veel beter leren kennen en was ik ook in staat om stappen te maken.

Ik merk dat veel mensen ook vaak op zakelijk gebied voor uitdagingen staan. Misschien herken je jezelf wel in het volgende? Je hebt een goede baan, maar je twijfelt of je dit nog wel echt leuk vind. Maar ja, de zekerheid is wel heel fijn en de bijkomstige stress (die twijfel vaak meebrengt) nemen we voor lief. Daarom wil ik ook een eigen ervaring met jullie delen. Een voorbeeld uit het begin van mijn carrière. Ik kreeg een uitdagende baan aangeboden die mij aan alle kanten uit mijn comfort zone trok. Maanden van huis om een interne opleiding te volgen, reizen over de hele wereld en in staat om goed geld te verdienen. En dat op je 21e. Na 2,5 jaar merkte ik dat ik ongelukkig was. Gestrest, alleen maar met mijn werk bezig en had moeite met de commerciële druk en de wereld waarin ik mij begaf. Op een gegeven moment ging ik elke dag met buikpijn aan het werk en was ik op van de zenuwen. Wilde het perfect doen, targets halen, iedereen tevreden stellen, maar ging er zelf aan onderdoor. Ik stond voor de keuze: mijn gevoel volgen en ander werk zoeken of gaan werken voor het geld. Maar aangezien ik toen (en nu stiekem nog wel hoor) erg hield van zekerheid & controle, was dit geen makkelijke keuze. Ik kan toch geen ontslag nemen? Ik mag toch niet klagen, ik heb een goede baan met heel veel extra’s, dit moet ik toch gewoon kunnen? Ik kan toch niet mijn goede loon, auto en alle extra’s opgeven? Ik heb super leuke collega’s die kan ik toch niet teleurstellen? Wat zullen de mensen om me heen wel niet zeggen? En ik vond het ook heel moeilijk omdat het bedrijf en de leidinggevenden wel heel goed & aardig waren. In mijn optiek was het makkelijker als zij ‘slecht’ waren, want dan had ik een goed excuus om weg te gaan. Het drong nog niet tot mij door dat het ook gewoon kon zijn dat dit werk niet bij mij pastte en dat ik ook voor mezelf mocht kiezen. Ik werkte dus maar door…

Mijn lieve vriend (nu man) en familie hebben me uiteindelijk geholpen en ik heb uiteindelijk de keuze gemaakt om compleet iets anders te gaan doen. Er waren zeker mensen om mij heen die er niets van begrepen. Je geeft toch niet al dat geld, reisjes en luxe op voor een baan in de buurt waar ik op de fiets naar toe kon. Maar voor mij was dit de beste keuze. De stress ging weg, ik had meer rust en was blij dat ik meer thuis kon zijn.

Ik had het nodig om me als het ware “slecht te voelen”, om ongelukkig en gestrest te zijn om uiteindelijk een stap te maken. Ik moest letterlijk een soort grens voelen om dit te kunnen doen. En dit proces heeft me toen al geleerd, dat je gevoel vaak klopt. Dat het vaak je gedachten & overtuigingen zijn die je proberen te overtuigen dat het anders is.

Herkennen jullie je in deze quote? Ben erg benieuwd hoe jullie hierover denken? En mocht je nu zelf in een “uitdagende” fase zitten en er niet uit komen… Wees dan niet bang om hulp te vragen. Hulp van familie, van vrienden. Ook ik kan & wil je helpen met jouw uitdagingen. Je kunt altijd een vrijblijvend kennismakingsgesprek bij mij maken en kunnen we samen kijken of ik iets voor je kan betekenen.