• Bericht auteur:

Vakantie, een tijd waarin je kunt ontspannen en genieten van rust en quality time met je dierbaren. Maar voor velen is het niet altijd zo eenvoudig. Misschien herken je het wel: de eerste dagen van je vakantie voel jij je helemaal niet ontspannen. Je hoofd loopt over met vragen en gedachten. Heb ik alles op het werk wel afgerond? Had ik die belangrijke klantvraag nu wel goed overgedragen? En wat als er iets gebeurt? Niet echt de ontspanning die je graag wilt voelen.

Maar weet dat je niet de enige bent. Veel mensen hebben last van vakantiestress en het is eigenlijk best logisch waarom dit gebeurt. Een van de redenen is dat we vaak te hoge verwachtingen hebben van onze vakantie. We willen dat alles perfect verloopt, dat het leuk en gezellig is, en dat we vooral rust krijgen. Maar deze hoge verwachtingen kunnen juist leiden tot teleurstelling en meer spanning.

Een ander aspect dat kan bijdragen aan vakantiestress is je drukke werkschema vlak voor de vakantie. Je probeert nog even snel deadlines te halen, je mailbox leeg te maken en belangrijke projecten af te ronden. Hierdoor neem je de werkstress mee op vakantie, waardoor je ook niet volledig kunt ontspannen.

Ook het wegvallen van vaste gewoontes en het zichtbaarder worden van privéproblemen in een vakantie kunnen een rol spelen bij vakantiestress.

Maar hoe kunnen we dan wel ontspannen tijdens onze vakantie? Hier zijn enkele tips die kunnen helpen:

  1. Begin tijdig met het afronden van taken op het werk en draag indien nodig werkzaamheden over. Stel een “out of office” in, zodat je je niet constant zorgen hoeft te maken over je werk.
  2. Maak een lijstje met alles wat je nog wilt doen, moet regelen en wat je mee wilt nemen op vakantie. Dit helpt je om je gedachten te ordenen en zaken niet te vergeten.
  3. Verwacht niet te veel van je vakantie. Laat de druk om alles perfect te laten verlopen los en sta open voor nieuwe ervaringen. Geniet van de kleine momenten en laat je niet ontmoedigen door onverwachte situaties.
  4. Ruim je werkplek en/of huis op voordat je op vakantie gaat. Een opgeruimde omgeving zorgt voor rust in je hoofd en helpt je om na de vakantie gemakkelijker weer aan het werk te gaan.
  5. Laat je werk gerelateerde apparaten thuis en ga vaker offline. Het voortdurend checken van e-mails en social media kan je vakantie verstoren en je ontspanning in gevaar brengen.

Door deze tips toe te passen, kun je vakantiestress verminderen en echt ontspannen tijdens je vakantie. Het is een tijd om tot rust te komen, te genieten van het moment en weer op te laden.