• Bericht auteur:

Heerlijk het is vakantie! Even een periode waarin niets moet & alles mag, je niet hoeft te
werken, agenda’s niet volgepland staan, er geen tijdsdruk is, je de kinderen niet naar school of sport hoeft te brengen, maar juist eindelijk lekker de tijd voor elkaar, veel gezelligheid en vooral rust. Zo leefde ik in ieder geval jaren naar een vakantie toe. Maar wat als er dan die vakantie is, maar je voelt alles behalve die rust? Dat was wat er bij mij altijd gebeurde.

Heel eerlijk. Ik vond de eerste dagen juist heel zwaar. Mijn hoofd liep over. Heb ik op het werk alles wel afgerond? Heb ik mijn out-of-office mail nu wel aangezet? Wat als er iets gebeurt? Wanneer moet ik alles regelen voor onze vakantie? Heb ik alles al wel gekocht? En zo kan ik nog wel even doorgaan….

Bij mij had dit tot gevolgd dat ik een kort lontje kreeg, gestrest raakte en allesbehalve ontspannen was. En dan eenmaal op vakantie werd ik vaak ziek. Hoofdpijn, migraine, misselijk, doodmoe en een lijf wat niet meer meewerkte. Ontstressen noemen ze dat! En dat is iets wat ik dus nooit echt begreep. Want hoe kan dit ontstressen zijn, ik heb toch vakantie.

Inmiddels weet ik dat heel veel mensen hier last van hebben. En als je heel eerlijk bent, is het misschien ook best logisch dat dit gebeurd. Waarom is dit logisch, vraag je je nu misschien af. Misschien heb je het ook al kunnen opmerken in het stukje wat ik hierboven beschreven heb. Bij mij zat het enorm in het hebben van een (te) hoge verwachting van een vakantie. Mijn verwachting was dat het allemaal heel leuk & gezellig zou zijn en dat ik vooral rust zou krijgen. En raakte dus regelmatig teleurgesteld omdat dit niet gebeurde, wat dus eigenlijk weer spanning veroorzaakte.

Wat ook vaak meespeelt is het hebben van een te druk werkschema voor de vakantie. Hoe ben jij de laatste weken voor je vakantie met je werk bezig? Probeer je nog even wat deadlines te halen? Je mailbox leeg te krijgen? Belangrijke projecten af te ronden? Maak je je kantoor/werkplek nog helemaal netjes?

Maar ook het wegvallen van vaste gewoontes en privéproblemen die vaak beter zichtbaar & voelbaar worden in een vakantie kunnen een grote rol spelen bij vakantiestress.

Maar hoe kun je dan toch ontspannen tijdens je vakantie? Hieronder staan enkele tips:

Tip 1
Zorg dat je op je werk tijdig begint met het toewerken naar de vakantie. Rond af wat nodig is en/of draag werkzaamheden over en stel een “out of office” in.

Tip 2
Maak een lijstje met alles wat je nog wilt doen, moet regelen en wat je allemaal mee wilt nemen.

Tip 3
Verwacht niet te veel. Door niets te verwachten, kunnen dingen ook niet tegenvallen (denk aan file, slechter weer etc.). Sta open voor nieuwe ervaringen en geniet van fijne momenten.

Tip 4
Ruim lekker op. Een opgeruimde werkplek en/of een opgeruimd huis kan rust geven in je hoofd en zorgt er ook voor dat je weer rustiger thuis komt en aan het werk gaat na de vakantie.

Tip 5
Laat laptop en iPad/tablet thuis en zet je mobiel uit. Het continue checken van social media is echt niet ontspannend en vervelende (zakelijke) mails kunnen je vakantie behoorlijk verpesten.