• Bericht auteur:

Na het lezen van dit artikel zal NIVEA nooit meer hetzelfde zijn voor jou. Geen douchegel of bodylotion meer waar je huid zo lekker van gaat ruiken en zacht van wordt, maar een begrip welke niet meer is weg te denken in ons dagelijks leven als mens maar voor mij ook als coach.

NIVEA staat namelijk voor: Niet Invullen Voor Een Ander

En jeetje, wat was ik hier slecht in. Invullen Voor Een Ander, daar was ik juist goed in. Ik denk altijd precies te weten wat een ander denkt of voelt. Dit kan mij soms helpen bij het maken van de keuze over welk antwoord of reactie ik geef, maar het kan me ook belemmeren. Ik cijferde mezelf vaak weg of gaf wenselijke antwoorden. Want stel je nu voor dat die ander inderdaad boos gaat worden. Of dat ik de ander misschien wel kwets of teleurstel…… Misschien herken jij dit ook wel!

Er zijn echt veel mensen die dit doen, veelal juist met de intentie om een ander te beschermen of om confrontaties uit de weg te gaan. Denken of zelfs voelen voor een ander past vaak bij mensen die bijvoorbeeld:

  • altijd voor een ander klaar staan
  • super zorgzaam zijn
  • erg behulpzaam zijn
  • erg betrokken zijn
  • hoogsensitief/ overgevoelig zijn
  • heel begripvol of inlevend zijn
  • zich veel zorgen maken

Toen ik erachter kwam dat ik hoogsensitief ben, werd dit ‘Invullen Voor Een Ander’ eigenlijk nog sterker. Ergens voelde ik me gesterkt in het feit dat ik alles dus echt wel goed aanvoel en dus ook echt wel weet wat een ander denkt of gaat zeggen. En eerlijk gezegd klopt het in heel veel gevallen ook hoor 😉.

Maar waarom is het dan toch zo belangrijk om dit juist niet te doen? Precies… Omdat je het nooit 100% zeker weet. Het zijn aannames… Valkuilen… Je kunt daadwerkelijk de ander of jezelf hier enorm mee kwetsen. Je vult als het ware de verantwoordelijkheden van de ander in. En even heel hard gezegd, je ontneemt zo de ander de mogelijkheid om zelf op iets te reageren, keuzes te maken of om aan te geven wat hij/zij vervelend vindt. Toen mij dit werd verteld moest ik wel even slikken. Want dit was juist niet wat ik wilde bereiken. Een inzicht die mij vandaag de dag nog helpt om niet in te vullen voor een ander.

Door dus inzichten te krijgen in hoe dit proces bij jou werkt, kun je leren hoe je zelf verantwoordelijk mag zijn voor jouw eigen gevoelens en gedachten én de gevoelens en gedachten van een ander bij die ander laat. Een proces waar ik je graag bij help!