• Bericht auteur:

In mijn vorige blog heb ik al laten zien welke lichamelijke stresssignalen je kunt hebben. Nu gaat het om de psychisch/emotionele signalen. Als ik zelf terugkijk naar de periode voor mijn burn-out, had ik er toch echt wel veel kunnen herkennen. Mijn concentratie werd slechter, maar kon ik voor mezelf linken aan slecht slapen. Ik kreeg een korter lontje, maar kon ik ook linken aan slecht slapen. Piekeren was ik altijd al goed in. Gevoel hebben van alles te moeten was enorm aanwezig. Toch heb ik het in die tijd nooit gelinkt aan stress. Ik dacht vooral dat het door het slechte slapen kwam en dat als ik weer goed zou slapen, alles weer beter zou worden. Ik ben uiteindelijk ook naar de huisarts gegaan om slaapmedicatie te krijgen en hoorde toen dat ik een burn-out had. Dat slecht slapen dus niet de oorzaak was van mijn klachten, maar mijn burn-out.

Ik krijg dan ook vaak de vraag, wist je dan niet dat je een burn-out had? Of dat je last had van stress? Eerlijk… Nee! Maar vooral omdat ik geen idee had wat voor een uitwerking stress kon hebben. Dat de signalen stresssignalen waren. Nu achteraf denk ik wel “Dat is toch overduidelijk stress”. Maar op dat moment echt niet. En het is ook niet dat je in een keer alle klachten hebt, vaak bouwt dit langzaam op en als je dan niet weet waar je op moet letten, sluipt het er langzaam in.

Op de afbeelding onder aan dit bericht staan voorbeelden van signalen die passen bij stresssignalen op psychisch/emotionele vlak. En net zoals ik gisteren al aangaf: over het algemeen kun je zeggen, hoe meer klachten je hebt (lichamelijk, psychisch/emotioneel & gedrag) des te groter de kans dat je last hebt van stress.

Dus heb je vragen, wil je meer weten over hoe het met jou zelf zit? Neem gerust contact met me op.