• Bericht auteur:

Ik weet dat het niet de gebeurtenissen zijn die een burn-out veroorzaken, maar dat het meer ligt aan hoe je ermee omgaat. Als echte perfectionist, wat ik ben, is de kans op stress klachten vaak hoger, maar dan moet je wel weten dat je hier dus gevoelig(er) voor bent. Ik wist dit toen niet. Ik wist misschien wel dat ik een perfectionist was, maar zag dit als iets normaals. Ik had daardoor ook niet door dat ik hier flink in door kon slaan en dat dit serieuze stressklachten kon veroorzaken.

Perfectionist
Misschien vraag je je nu wel af waarom juist een perfectionist zo gevoelig kan zijn voor stress en burn-out klachten. Daarom zal ik je hier eerst wat meer over uitleggen. Misschien herken je je hier wel in. Als perfectionist streef je, zoals het woord eigenlijk al zegt, naar perfectie. Je geeft altijd het beste van jezelf, wat je ook doet. Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel, je wilt alles perfect doen ook al word je hier zelf ook wel eens heel moe van en je wilt ook heel graag dat je leven er perfect uitziet voor anderen. Maar is dit dan zo verkeerd? Op zich niet. Het is natuurlijk ook een hele mooie kwaliteit, maar zoals bij alles is een beetje niet erg, maar zodra het TE wordt, kan perfectionisme erg belastend zijn. Het kan er zelfs toe leiden dat je obsessief gedrag gaat vertonen, om maar die perfectie te behalen. Alleen het lastige is dus dat perfectie niet bestaat en dus ook nooit te bereiken is. Waarschijnlijk weet je dit dan ook wel diep van binnen, maar toch blijf je maar doorgaan en proberen om aan je (hoge) verwachtingen te voldoen. Dit doorgaan maakt dat je in een vicieuze cirkel terecht kan komen die voor jezelf maar ook voor je omgeving vervelend kan zijn.

Voor mij
Dit is dus precies hoe ik leefde. Het altijd goed willen doen voor & bij een ander, de mening van een ander boven mijn eigen mening zetten, geen NEE kunnen zeggen, altijd het beste van jezelf geven en vooral doorgaan, waren voor mij normaal. Dat doe je toch gewoon! Ik kan toch niet aan mezelf denken, dat is egoïstisch. Daarnaast had ik een heel sterk beschermingsmechanisme die mij (onbewust) beschermde tegen tegenslagen, teleurstellingen en moeilijke tijden. Op zich heel fijn en het heeft mij ook zeker vaak geholpen, maar bij mij was deze uiteindelijk zo sterk dat ik eigenlijk niet meer in staat was om naar mezelf, mijn gevoel en mijn lichaam te luisteren. Mijn perfectionisme en sterke beschermingsmechanisme hebben bij mij daardoor dus een grote rol gespeeld in mijn weg naar mijn burn-out.

Volgende blog
Om mijn blogs leesbaar en begrijpelijk te houden, heb ik besloten ze niet te lang te maken. Wat betreft perfectionisme weet dat dit echt een hele mooie kwaliteit kan zijn. Het kan leiden tot betere prestaties en kan dus stimulerend werken. Het verschil tussen ‘gezond’ en ‘ongezond’ perfectionisme zit hem vooral in de invloed die het op je heeft. Bij gezond perfectionisme heeft het geen negatieve effecten op jou of je omgeving en bij ongezond heeft het dus juist wel invloed. Vooral als het niet zo goed gaat als dat jij zou willen.

Mocht jij je nou herkennen in “de Perfectionist” of hier vragen over hebben, neem dan gerust contact met me op. Ik weet uit ervaring hoe fijn het is, dat je je perfectionisme als iets positiefs kunt zien & inzetten. Ik had er dan wel eerst een burn-out voor nodig, maar weet dat je het echt niet zover hoeft te laten komen. Wees dit dan maar voor en word vriendjes met de perfectionist in jou.

In mijn volgende vlog neem ik je verder mee in mijn verhaal over mijn burn-out.