• Bericht auteur:

Iets wat we nu veel horen! Of misschien ervaar je dit zelf wel…

Angst

“Ik ben bang.”
“Ik vind deze hele situatie rondom Corona eng.”
“Ik ben bang om ziek te worden.”
“Ik durf het huis niet meer uit.”
“Wat als mijn ouders het krijgen?”
“Zonder handschoenen raak ik niets meer aan.”
“Kunnen we het wel redden in huis als we zo lang bij elkaar op de lip zitten?”
“Heb ik straks nog wel een baan?”

Zomaar wat uitspraken die ik de afgelopen weken heb gehoord. Is dit gek? Nee, vind ik niet. Het is ook best iets engs. We doen met ons allen ons best om het zoveel mogelijk onder controle te houden, maar echt controle hebben we hier niet over. En alleen dat al, geen controle hebben, kan voor velen al beangstigend zijn. Daarnaast staat de hele media vol met berichten die verre van positief zijn, dus ons brein wordt 24/7 gevoed met informatie over Corona. En dat heeft echt effect op onze mindset.

Misschien raar om te lezen, maar wist je dat angsten eigenlijk helemaal niet onze vijand zijn. Ik realiseer me echt dat dit wel zo kan voelen. In mijn burn-out heb ik te maken gehad met angsten en paniekaanvallen en nog heb ik dit soms. Inmiddels weet ik dat mijn angsten vaak niet reëel zijn, maar dat het vooral mijn eigen gedachten zijn die met mij aan de haal gaan. En beangstigend is het dan zeker. Het kan je letterlijk belemmeren en je functioneren in de weg zitten. Door er bewust mee bezig te gaan, ben ik inmiddels in staat om angsten te herkennen en aan te pakken.

Sommige mensen zijn zich bewust van hun angsten, maar soms is het zo diep ingesleten dat je het niet eens als een angst zult herkennen. Maar in deze tijden zien we dat veel mensen angstig zijn. En dat hoeft niet per definitie ongezond te zijn als je je er bewust van bent. Dat je heel bewust besluit om bijv. de maatregelen te volgen, zodat je er op die manier alles aan doet om het ‘onder controle’ te houden. Maar wat als de angst de overhand gaat nemen. Dat je er letterlijk ziek van wordt en/of last van hebt. Dan is het goed om toch op zoek te gaan naar de oorzaak van jouw angst. Dus voel je emotie, een angst, heb je letterlijk fysieke klachten of negatieve gedachten? Probeer dan eens of het lukt om nieuwsgierig te zijn naar waar je zo bang voor bent. Wat is hetgeen waar je dus echt oprecht bang voor bent. Bijv bij de angst: “Ik durf het huis niet meer uit?”

Waarom durf je het huis niet meer uit? Is dit bijv. uit angst om Corona te krijgen of juist dat je misschien anderen kunt besmetten? Ben je bang dat je Corona krijgt en kunt overlijden? Wat is dus de echte angst? Of misschien komt er juist een oude angst/gebeurtenis naar boven die nu angst aanwakkert. En schrijf dit allemaal eens op. Probeer dan ook eens op te schrijven welke klachten je nu ervaart door de angst en op welke manier ze je nu belemmeren in je dagelijkse leven.

Door dit zoveel mogelijk op te schrijven, ga je letterlijk je angsten op papier zien staan. Je komt ze onder ogen. Het is niet dat de angst nu weg is, maar je krijgt zo al wel meer inzichten in je angsten. Maar weet ook hier, dat je niet alleen hier doorheen hoeft.

Misschien herken je je hier wel in? Of dit nu te maken heeft met Corona of niet, angsten hebben we allemaal wel eens. Maar mocht je hier last van hebben, dat het je dagelijks belemmert en je wilt hier niet alleen doorheen. Neem gerust contact met me op en bekijken we samen wat ik voor jou kan betekenen.